Ovocný lihovar
Ovocný lihovar firmy Fonticulus, spol. s r.o. se zabývá výrobou ovocných destilátů především ze švestek, hrušek a meruněk. Mezi naše produkty patří také ořechovka, punč a česká kmínka.
Pravý ovocný destilát je alkoholický nápoj, kdy líh v něm obsažený pochází pouze z ovocného kvasu. Nejznámější pravý ovocný destilát je slivovice, která se vyrábí ze švestek. Ale z každého ovoce se dá vyrobit destilát, tedy čirý alkoholický nápoj. Výroba destilátu je složitý a dlouhý proces, který začíná sklizní ovoce a jeho tříděním. Pro výrobu používáme pouze zcela zralé, zdravé a čisté plody. Z ovoce se připraví ovocná drť, která se dopraví do uzavřených tanků. Toto stadium výroby se nazývá kvašení a za nepřístupu vzduchu zde kvas několik týdnů zraje.
Samotná výroba destilátu se nazývá destilace. Destilační přístroje dnešní doby se prakticky neliší od těch, které se používaly k výrobě před 100 lety. Jedná se o systém dvojí destilace ve dvou kotlích. První destilací dosahujeme toho, že získáme veškerý alkohol obsažený v zápaře. Druhá destilace (rektifikace) je proces, ve kterém oddělíme tzv. jádro, které obsahuje množství aromatických látek a alkoholu. Jednou velmi důležitou zásadou, která se ještě nedávno příliš nedodržovala, je nutnost výroby destilačního zařízení z mědi. Měď působí jako katalyzátor, který reaguje s kyanidovými kyselinami, čímž je neutralizuje. (Tyto vznikají u peckového ovoce a později se z nich vyvíjejí karcinogenní látky.)
Vypálený destilát může dosahovat lihovitosti i kolem 60%, a proto se ředí speciálně upravenou vodou. Poté je distribuován v komerčním či dárkovém balení.
Kontakty:
Mgr. Monika Linková
Ředitelka lihovaru a pěstitelské pálenice
tel.: +420 777 050 791
e-mail: linkova@sudlicka.cz
Tomáš Švarcr | Nikola Nováková |
obchodní zástupce | obchodní zástupce |
tel.: +420 777 050 610 | tel.: +420 605 010 007 |
e-mail: svarcr@sudlicka.cz | e-mail: novakova@sudlicka.cz |
Ovocný lihovar má dvě pobočky:

