Sudličkova slivovice

2 položek celkem
MG 7255
Slivovice 40% 0,7l
Skladem
2

Slivovice od Sudličky. Průzračný švestkový destilát v láhvi 0.7l.

 
448 Kč
Detail
MG 7256
Slivovice 50% 0,7l
Skladem
3

Sudličkova slivovice - tradiční ovocný destilát s obsahem alk. 50% vyrobený z vyzrálých švestek. 

 
501 Kč
Detail

Sudličkova slivovice je kvalitní pálenkou, vyrobenou z kvalitních zralých švestek, které po sklizni procházejí pečlivým tříděním, tak aby v připraveném kvasu pro následné pálení bylo jen to nejlepší a nejsladší ovoce. Švestky používáme neodpeckované a v procesu přípravy kvasu dáváme velký pozor, aby nedošlo k jejich poškození. Výsledná slivovice má pak lehce mandlové tóny a chlubí se plnější chutí a příjemným aroma. Vyberte si z naší nabídky a ochutnejte naší slivovici.


Slivovice je v naší zemi velmi oblíbený, dalo by se říci až tradiční, nápoj, populární především na jižní Moravě. A není se čemu divit.

Slivoň švestková, která se stará o výrobu základní suroviny pro slivovici - švestky, se ve střední Evropě pěstuje už celá staletí v hojné míře, takže není s podivem, že naši předkové tyto sladké plody nechali zkvasit a destilací stvořili velmi říznou, přesto aromatickou a jemnou pálenku.  Tento způsob zpracování ovoce je dodnes oblíbený u velkého množství lidí, kterým se na zahradě vyjímá švestka – strom, a kteří se již přejedli obrovským množstvím povidel a švestkových koláčů.

 Postup zní snadno: sklidíte švestky, naházíte je do sudu, necháte zkvasit, poté necháte vypálit a můžete se honosit vlastní slivovicí. Ovšem když něco zní příliš jednoduše, zpravidla to tak jednoduché nebývá. U pálenek obecně záleží na každém detailu. Úplným základem je dokonale zralé ovoce a tedy i vysoký podíl cukru, sklidíte o dva dny dříve a výsledek se liší, protože ovoce bude mít jiné množství cukru a tím pádem i jinak kvasit. Když se pak ke rmutu, tedy kvasícímu obsahu sudu, budete chovat příliš surově a rozdrtíte si větší množství pecek, tak výsledný nápoj poškodíte. Velmi záleží i na materiálu, ze kterého je vyrobený sud pro kvašení, obecně se doporučují plastové, protože ty se na výsledné chuti nijak neobtisknou a nechají vyniknout ovoce a přirozené kvasné procesy. Obrovsky důležitá je i doba kvašení a teplota, ve které probíhá. Všechny tyto faktory nesmírně ovlivňují to, jaká výsledná pálenka bude. Když si vše pak sedne jak má, vznikne pozoruhodný nápoj, který přinese mnoho radosti.

Destilací to ale nekončí, slivovice si poté musí tak zvaně odpočinout, bezprostředně po destilaci je totiž velmi řízná, ale odpočinkem se zjemní. Následně se uzavře do lahví, kde dále zraje, takže čím je slivovice starší, tím jemnější a vyzrálejší je její chuť. Skladuje se mezi 10-18°C a nepijte ji chladnější, slivovici dělají slivovicí aromatické oleje, které jsou výsledkem kvasného procesu, a byla by nesmírná škoda jim zabránit v rozvinutí zbytečně nízkou teplotou, slivovice musí krásně vonět a k tomu potřebuje tu správnou teplotu.

Všichni jsou přirozeně přesvědčení, že ten jejich postup je nejlepší a jejich slivovice je ta nejslivovicovitější a my v tomto přesvědčení samozřejmě nejsme výjimkou. Ochutnejte sami a udělejte si na tu naší krasavici názor, určitě si jí zamilujete.

A malý tip na závěr. Slivovice se kromě připíjení na zdraví, výborně hodí pro přípravu velice chutného slivovicového grogu. Stačí nalít panáka, kdo má rád pořádnou sílu dá velkého, do hrnku, zalít horkou vodou, přidat lžičku či dvě medu, a případně podle chuti i kapku citronu a lahodný horký nápoj na studené večery je na světě. Horká slivovice vás krásně prohřeje, nádherně se rozvine její švestkové aroma, a pokud máte pocit, že na vás jde nějaké nachlazení, tento nápoj ho spolehlivě zažene, jen si takových hrnků nedejte moc.